Take a fresh look at your lifestyle.

Spiralle Hamile Kalma Belirtileri Nelerdir ? Hamile Kalmak Mümkün Mü ?

Doğum kontrol yöntemleriden biri olan spirali tercih ettiniz ama beklenmedik gelişmeler mi olmaya başladı ? Spiral olmasına rağmen hamilelik yaşanabilir mi ? Spiralle hamile kalma belirtileri nelerdir ? Spiral ile korunulmasına karşın hamile kalmak mümkün mü ? Spiral doğum kontrol yöntemi olarak ne kadar güvenli ? Bu yazımızda bu sorularınıza cevap vermeye çalışıcaz.

spiralle hamile kalma belirtileri nelerdir , spiralle hamile kalınır mı

Spiral , günümüzdeki etkin ve önemli doğum kontrol yöntemlerinden biridir. Prezervatif kullanmak istemeyen erkekler genellikle partnerlerini spiral taktırmaları konusunda yönlendirmektedirler. Kadınlar arasında bu yöntemin yaygın olmasının bir başka sebebi de tamamen çocuk düşünmeyen kadınların partnerlerinden tamamen bu yöntemi gizleyebilmeleridir.

Doğum kontrol yöntemi olarak spiral , rahim içine yerleştirilen küçük bir tıbbi cihazdır. Uzun süreli koruma sağlar ve gebelik riskini azaltır. Burada dikkat edilmelidir ki spiral gebelik riskini azaltmaktadır. Ancak kesin olarak bir korunma sağlayamamaktadır. Çok çok küçükte olsa gebelik ihtimali bulunmaktadır.

Spiralle Hamile Kalmak Mümkün Mü ?

Spiralle hamile kalmak mümkündür. Aşağıdaki video da spiral kullanılmasına rağmen hamile kalınmış bir ultrason görüntüsü izlemektesiniz. Video da hem rahim içerisinde spiral bulunmakta , hem de bir yanda bebek gelişimini sürdürmüştür.

Spiralle Hamile Kalma Nedeni

Spiral , rahim içerisinde koruyucu amaçlı bir bariyer oluşturur ve bu bariyer döllenmiş yumurtanın rahim içine yerleşmesine engel olur. Spiral uzun süreli korunma sağlasa da zamanla yerinden kayabilmekte ve yanlış yerleşebilmektedir. Eğer spiral rahim içerisinde yerini kaybetmiş ve yanlış bir konuma geldiyse , hamile kalma riski artar. Spiral taktıran kadınların belli aralıklarla doktora gidip spiralin yerinde durup durmadığını kontrol ettirmesi gerekir.

İlginizi Çekebilir : Ters Kovboy Pozisyonu Nedir ? Nasıl Yapılır ?

Spirallerin de bir son kullanma tarihi olduğu unutulmamaldır. Takılan spiral doktorun önerdiği tarihten fazla uzun kullanılmamalı gerekirse ile yenisi ile değiştirilmelidir. Aksi durumda gebelik ihtimali artmaktadır.

Spiral Çeşitleri Nelerdir ? Hangisi Daha Güvenilirdir ?

Spiraller bakırlı spiral ve hormonlu spiraller olarak ikiye ayrılır. Bakırlı spiraller hemen korumaya başlarken , hormonlu spiraller takıldıktan sonraki bir hafta boyunca etki göstermezler. Bu sebeple eğer hormonlu spiral tercih edildi ise ilk bir hafta cinsel ilişki de ek tedbirler uygulanmalıdır.

spiral nedir , spiral nasıl korur , spiralle hamile kalınır mı

İki spiral arasında bir başka farkta kayma durumlarında vardır. Bakırlı spirallerde kayma olması durumunda , olunmuş embriyo kendine rahim içerisinde yer bulabilir ve hamilelik yaşanabilir , Hormonlu spirallerde ise kayma gerçekleşse bile endimetrium yani gebelik zarı gebeliğe elverişli bir zemin oluşturmaz ve gebelik ihtimalini çok çok çok azaltır bu durumda ilaçlı ( hormonlu ) spiral daha güvenlidir.

Op. Dr. Müge Aksoy’un konu ile ilgili güncel videosunu aşağıdan izleyebilirsiniz.

Spiralle Hamile Kalma Belirtileri

Aşağıda spiral takılıyken hamile kalmanın belirtilerinden bazılarını bulabilirsiniz. Yine de unutulmamaldır ki aşağıdaki belirtiler genellemedir , belirtiler her kadında farklı da olabilmektedir.

  1. Adet Gecikmesi Yaşanması : Adet döngüsü düzenli kadınlarda gecikmeler her zaman gebelik belirtisi olarak düşünülebilir. Spiral takılıyken de adet düzeni bazen değişebilmekte düzensiz ve hafif kanamalar yaşanabilmektedir. Gecikme durumunda test yapılması doğru olacaktır.
  2. Göğüs Hassasiyeti Olması: Hamile bayanlarda , meme dokusunda hassasiyet ve şişme görüşebilmektedir. Bu durum , spiral takılıyken hamilelik durumunda da ortaya çıkabilir.
  3. Bulantı ve Kusma Yaşanması : Hemen hemen her Hamilelikte belli bir dönem geçtikten sonra görülen bulantı ve kusma, bazı kadınlarda hamilelik belirtisi olarak spiral takılıyken de ortaya çıkabilir.
  4. Yorgunluk Hissi: Hamilelik dönemi progesteron seviyesinde artma meydana getirir bu durumda yorgunluk hissi yaşanabilir. Bu belirti, spiral takılıyken hamilelik durumunda da oluşmaktadır.
  5. İdrar Sıkışması Durumu: Hamilelik döneminde, rahim büyüklüğü günden güne artmaktadır ve bu idrar torbasına baskı yapmaktadır. Bu durum idrar sıkışması yaşatır. Bu belirti de spiral takılıyken hamilelikte de görülebilir.
  6. Kasıklarda Ağrı Meydana Gelmesi : Hamilelik döneminde yaşanan belirtilerden biridir. Büyüyen ve gelişen embriyo kasıklara baskı yapar ve ağrı meydana getirir. Spiral takılıyken yaşanan hamilelik belirtilerinde de görülmektedir.

Yukarıda yer alan belirtilerin spiralle hamile kalma belirtilerinin bir genelleme olduğunu hatırlatır ve en doğru sonuç için bir uzmana başvurulması gerektiğini belirtiriz.

Spiralle Hamile Kalma Konusunda Sık Sorulan Sorular

Bu yazımızda Spiralle Hamile Kalma Belirtileri neler , nasıl gerçekleşir , neden gerçekleşir gibi sorulara cevap vermeye çalıştık. Gebelik ile ilgili daha fazla soru ve cevap için Gebelik bölümümüzü takip edebilirsiniz. Aradığınız yazı henüz sitemizde bulunmuyor ise konuyu yorum olarak bize yazabilir ya da iletişim bölümümüzden bize iletebilirsiniz.

Bizi Twitter yani X üzerinden takip edip , bize ulaşabilirsiniz : Twitter ( X ) Hesabımız

Daha farklı içerikler hakkında bilgi sahibi olmak için Bilmeyenkalmasin.com sitesini takip edebilirsiniz.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.