Take a fresh look at your lifestyle.

Polikistik Over Hamile Kalır Mı ? PCOS Ne demek ? Polikistik Over Nasıl Geçer ?

Bebek sahibi olmaya karar verdiniz ama hesapta olmayan bir sorun var. O da eşinizin polikistik over hastası olması. Peki nedir bu polikistik over hastalığı ? Gebe kalmaya engel mi ? Tedavisi mümkün mü ? Nasıl tedavi olur ? Polikistik over hamile kalır mı ? Tüm bu soruların cevaplarını bu yazımızda bulabilirsiniz.

polikistik over tedavi , muayne nasıl olur

Polikistik over bir çok kadında karşılaşılan bir durum olsa da elbetteki bebek sahibi olmak isteyen çiftler için zor bir durumdur. Yazının başında size şu müjdeyi verip rahatlatmak isterim. Kalıcı bir kısırlık söz konusu değildir. Tedavisi olan bir hastalıktır ve zor da olsa tek derdi bu olanlar için bebek sahibi olmaya engel bir durum değildir. Yani Polikistik over hastası hamile kalır.

Sitemiz bir bilim sitesi ya da sağlık ansiklopedisi olmadığı ve ilişkiler üzerine kurulu bir site olduğu için bu yazı da çok fazla bilimsel açıklamalarda bulunmıcaz. Gebelik sürecinin gerçekleşmemesi çiftin ilişkisini doğrudan etkileyiciği ve bir çok çift te benzer sorun yaşanabileceği için polikistik over hamile kalır mı konusunasitemizde yer vermiş bulunmaktayız.

Polikistik Over Sendromu Nedir ? PCOS ( PKOS ) Nedir ?

Polikistik Over Sendromu yani kısaltması ile PCOS ( PKOS ), her 10 kadından birinde görülen bir yumurtlama problemidir. Genetik olduğu düşünülmektedir. Bu sendromda kadınlarda düzensiz yumurtlama görülür. Düzensiz yumurtlama , yumurta sayısının çok az ya da milyonlarca fazla olması anlamına gelmektedir. Her iki durumda da kadında adet düzensizliği görülür. Endokrin sebepli yani horminal bir durumdur.

polikistik over seması , polikistik over hastası

Polikistik Over Hamile Kalır mı ?

Polikistik Over doğurganlığı etkileyen bir faktördür. Gebelik istenen durumlarda cinsel ilişki sırasında erkekten gelen spermin kalitesi ile kadında oluşan yumurtanın da büyüklüğü ve kalitesi önemlidir. Polikistik over sorunu yaşayan kadınlarda kimi zaman milyonlarca yumurta hücresi oluşmasına rağmen aralarında yeterli olgunluğa ulaşabilen yumurta olmaz. Bunun sebebi aşırı yumurta olmasından dolayı , herhangi bir yumurtanın gelişebilecek alanı bulamamasıdır. Hasta bu durumda varlık içinde yokluk çeker diyebiliriz. Öbür taraftan yumurta üretimi çok az oluyorsa da yine bu durumdan kaynaklı olabilmektedir.

Polikistik Over Kendiliğinden Geçer Mi ?

Polikistik over hastalığının kendiliğinden geçme ihtimali bulunmaktadır. Bunun için kişi özellikle kilo fazlası var ise kilosunu düşürmek zorundadır. Yediklerine dikkat etmelidir. Tatlı yiyeceklerden uzak durmalıdır. Bu durumu tetikleyen bir başka şey de stres tir. Kesinlikle stres yapmamalı, cinsel birlikteliği çocuk sahibi olmak için değil tamamen zevk almak için yaşamalıdır.

Adet düzensizliği normale dönmesi demek , gerekli yumurtaların zamanında gelişmesi ve döllenmeye hazır olması anlamına da gelmektedir. Yumurtanın en büyük ve henüz çatlamanın gerçekleşmediği zamanda yaşanacak cinsel ilişki hamile kalma ihtimalinizi arttıracaktır.

polikistik over nasıl hamile kalır

Polikistik Over Sendromu Tedavisi

Polikistik Over hamile kalır mı sorusuna , hamile kalabilir cevabını vermiştik. Şimdi bu sendromun tedavisinin nasıl olacağını açıklayalım. Burada iş genel olarak bayanlara ve onlara verilen ilaçları düzenli kullanmalarına bağlı. Tedavi sırasında da erkekten sperm testi istenip , sperm kalitesine , hızına , yoğunluğuna bakılmaktadır. Böylece kadın için doğru zaman yakalandığında erkekteki bir sorundan dolayı tedavinin boşa gitmesinin önüne geçilir.

Polikistik over tedavisinde önce bayanda hamilelik olup olmadığı kan testi ile belirlenir. Hamilelik yoksa adet söktürücü ilaç verilir. Böylece adet in gerçekleşmesi tedaviye başlangıç kabul edilir. Adet bitiminden sonraki hafta doktora gidilir. Doktor muayne yapar ve yumurta sayısına bakar. Burada önemli olan büyümüş yumurtalara ulaşmaktadır. Polikistik over hastasında büyümüş yumurta bulmak zordur ve tedavinin amacı bunu sağlamaktır.

Tedavinin sonraki sürecinde verilen hapların sayısı arttırılabilmektedir. Eğer bunlara tepki olmazsa iğne metodu ile yumurta büyütme iğneleri verilmektedir. Yine bunlarında dozları az ve çok olarak ayrılmaktadır. Öncelikle daima dozu düşük olan ilaçlarla başlanır zamanla tedavinin gidişine göre bir sonraki doz verilir.

Yumurta büyümesi gerçekleşene kadar bu süreç devam eder. Son doktor muaynesinde eğer yumurta istenen büyüklüğe ulaşmış ise son kez yumurta çatlatma igneleri verilir. Bu iğneler vurulduktan sonra cinsel ilişki süreci başlar. Önünüzde 48 saat süre vardır. Bu süre içerisinde yumurtalar çatlar ve tam bu aşamada yumurtanın sağlıklı spermler ile karşılaşması gerekir. Bu sağlandığı zaman Polikistik over hastası kadın hamile kalabilmektedir.

Bu 48 saatlik sürede çiftlerin yapabildiği kadar çok cinsel ilişkiye girmesi önemlidir. Ama burada esas önemli olan saatler 24-36 saatleri arasındaki saatlerdir. Özellikle bu saatler aralığında yaşanan cinsel ilişki hamilelik konusunda çok verimli olacaktır. Ayrıca cinsel ilişki sırasında rahat olunmalı , stres yaşanmamalı , saat kafaya takılmamalı , tamamen işin zevkine varılarak yapılmalıdır.

İlginizi Çekebilir : Sex Pozisyonları

Ayrıca kadında kasık ağrısının en yoğun olduğu zaman diliminde ve sevişme sırasında vajinadan şeffaf sümüksü bir akıntının geldiği zamanlar da eğer hamilelik isteniyorsa kesinlikle cinsel ilişkiye girilmeli ve erkek içeri boşalabilmelidir. 48 saat sonrasında tekrar doktor kontrolüne gidilir ve yumurtaların çatlayıp çatlamadığı kontrol edilir. Eğer çatladıysa ve belirtilen sürelerde başarılı bir cinsel ilişki yaşandı ise 2 haftalık bekleme süreci başlar. Doktorlar bu süre içerisinde birlikte olabilirsiniz dese de kişisel tavsiyemiz bu süreçte birlikte olmamanızdır.

hamilelik , hamilelik testi, polikistik over hamilelik testi

2 hafta sonra test yapılır ve sonuca bakılır. En doğru sonucu kan testi verdiği için mutlaka kan testi yapılmalıdır. Sonuç olumlu ya da olumsuz doktorla paylaşılmalıdır. Eğer olumlu olursa işlem başarıyla gerçekleşmiştir eğer olumsuz gerçekleşirse aynı süreç tekrar yaşanır. Benzer süreç kimi doktorların tercine göre 3-4 sefer tekrarlanır kimilerine göre ise 1 sene tekrarlanır. Yine sonuç alınamazsa aşılama ya da tüp bebeğe yönlendirilir.

Polikistik Over Hamile Kalır mı ? Konusu ile İlgili Sık Sorulan Sorular

Bu yazımızda sizler için polikistik over hamile kalır mı sorusu ile ilgili tüm cevapları bulmanıza yardımcı olacak kaynak oluşturmaya çalıştık. Polikistik over hamile kalır mı sorusu bir çok çiftin merak ettiği bir konudur ve internette araıştırılmaktadır. Yazımızı paylaşarak polikistik over hamile kalır mı sorusunu araştıranlara yardımcı olabilirsiniz.

Gebelik ile ilgili konularda başka yazılar okumak istiyorsanız ilgili kategorimiz olan Gebelik kategorimizi takip edebilirsiniz. Güncel konularda çeşitli yazılar okumak istiyorsanız bir diğer sitemiz olan bilmeyenkalmasin.com adresini takip edebilirsiniz.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.